The Filter Europe este o inițiativă de lungă durată ce își propune să formeze peste 50 de lucrători de tineret în educația preventivă împotriva fumatului. Proiectul își are justificarea în numărul tot mai mare de adolescenți din Europa care fumează în mod constant. Coordonatorul din Țara Galilor, ASH Wales, este una dintre figurile active din Marea Britanie în acest domeniu, iar proiectul urmează viziunea și practica acestora: educația preventivă devină sustenabilă doar prin implicarea de tineri voluntari și pregătirea acestora în mod continuu. Educația preventivă are un rol decisiv în dezvoltarea adolescenților, dar subiectul este tratat succint prin instrumente de educație non-formală. The Filter Europe aduce un element de noutate în acest domeniu, deschizând discuția despre necesitatea prevenției timpurii, în completarea unui parcurs educațional sănătos. Pe lângă echiparea lucrătorilor de tineret cu competențe, în cadrul proiectului The Filter Europe am dezvoltat un set de instrumente utile profesioniștilor din educație. Am inclus în acest manual metode de lucru, exemple de bune practici și indicații utile pentru cei care sunt implicați în educația preventivă în mod activ.
Participanți: Proiectul a inclus două categorii de beneficiari, anume lucrătorii de tineret pregătiți în trei cursuri de formare internaționale (Austria, România, Spania) și tinerii adolescenți implicați într-o serie largă de activități locale. Am atras peste 50 de lucrători de tineret cât mai tineri, cu o vârstă medie de 22 de ani, din România, Marea Britanie, Spania, Polonia, Belarus și Austria, o mare parte dintre aceștia fiind implicați în activități locale în comunitățile din care provin.
Tinerii care au beneficiat de activitățile de educație preventivă au avut vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, o bună parte dintre activități fiind derulate în școli. Atât mediul urban, cât și cel rural au beneficiat de atenție, metodele funcționând în mod similar indiferent de contextul în care au fost livrate.
Rezultate: Fiind un parteneriat strategic ce se întinde pe doi ani, inițiativa a dezvoltat un impact marcant în rândul majorității participanților. Lucrând cu peste 2.000 de tineri în cele șase țări partenere, am adus educația preventivă mai aproape de aceștia. Cel mai important rezultat al acestui proiect constă în schimbarea perspectivei față de produsele din tutun în general și față de fumat în particular. Cu alte cuvinte, beneficiarii finali ai proiectului au găsit o mai mare deschidere față de subiect din partea colegilor, prietenilor și profesorilor în legătură cu acest subiect. Metodele propuse au ajuns în peste 50 de organizații în cele șase țări participante. Proiectul stă la baza unor noi inițiative locale și internaționale care își propun să aducă educația preventivă în cât mai multe organizații non-guvernamentale și școli.
Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi
Finanțator: Programul Erasmus+


















