Participarea la viața democratică a unei comunități înseamnă mult mai mult decât a vota, deși acesta este un element extrem de important. De asemenea, este vorba despre a avea dreptul, mijloacele, spațiul, oportunitatea și, dacă este necesar, sprijinul pentru a participa și a influența deciziile publice și nu numai. Astăzi, tinerii pot contribui la construirea unei societăți mai bune în multe feluri. Cu toate acestea, în ciuda importanței participării tinerilor, nivelul de implicare al acestora în viața locală și regională variază mult în întreaga UE și în țările vecine. Cum putem stimula participarea semnificativă a tinerilor și ce forme poate lua aceasta? Care sunt principiile și precondițiile sale? Care sunt obstacolele și provocările? Cum putem transfera beneficiile activităților educaționale internaționale ale tinerilor la nivel local? La toate aceste întrebări vrem să răspundem prin acest proiect. Considerăm că munca de tineret, organizațiile și rețelele de tineret pot juca un rol crucial în a ajuta tinerii să se implice, să facă voluntariat și să conducă schimbări sociale pozitive în comunitățile locale. Cursul nostru de formare a avut drept scop abilitarea și permiterea lucrătorilor și liderilor de tineret să crească nivelul și calitatea participării tinerilor în societățile lor. Ne-am străduit să creăm cele mai bune practici pentru maximizarea participării tinerilor la procesul decizional și pentru implicarea acestora în rezolvarea problemelor sociale din jurul lor. Programul s-a bazat pe metodologia educației nonformale, adică învățare experiențială, ateliere practice, lucru în grupuri mici și în plen, discuții deschise, simulări, jocuri de rol etc. Activitățile au fost adaptate pentru a satisface nevoile de învățare ale participanților, combinând partea teoretică cu exercițiile și instrumentele interactive pentru mobilizarea și participarea tinerilor.
Participanți: Ideea cursului de instruire Wake up. Act. Change a fost rezultatul colaborării lucrătorilor de tineret din 9 țări UE și din vecinătate. Cursul de pregătire a avut loc în Jõulumäe Tervisespordikeskus, satul Leina, județul Pärnu, Estonia, în vara anului 2017, între 26 iunie – 2 iulie. Proiectul a reunit 29 de lucrători de tineret și activiști pentru tineri, din Armenia, Belarus, Estonia, Finlanda, Lituania, Italia, Polonia, România și Rusia. Printre participanți s-au numărat lideri de tineret și activiști tineri dedicați participării active a tinerilor la viața socială și politică a comunităților lor de origine. Grupul de lucrători a fost destul de divers, având printre noi profesioniști și voluntari cu diferite niveluri de experiență internațională anterioară într-o gamă largă de proiecte politice, culturale, de mediu, sociale etc.
Rezultate obținute: Ca urmare a acestui curs de formare, lucrătorii și organizațiile de tineret au obținut abilități și instrumente pentru inițierea și punerea în aplicare a noilor inițiative locale, care susțin o participare semnificativă a tinerilor și duc la o implicare mai mare a acestora în viața civică și democratică, precum și în procesul de luare a deciziilor. Proiectul a contribuit la o mai bună înțelegere a participării tinerilor ca valoare și drept uman și a consolidat cooperarea internațională între organizațiile active în domeniul tineretului.
Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi
Finanțator: Programul Erasmus+








