Put On Your Gender Glasses!

Identitățile noastre de gen nu sunt statice, ci se schimbă și se schimbă în funcție de experiențele noastre, de contextul în care trăim, de puterea pe care o avem și de dorințele pe care le simțim. Libertatea pe care o avem de a controla și de a exprima acest aspect al identității noastre depinde foarte mult de absența sau prezența așteptărilor, presiunilor și prejudecăților existente în comunitățile și societățile noastre. Genul este, de asemenea, direct legat de putere și considerarea genului înseamnă punerea în discuție a formelor de putere și privilegiu de care beneficiază, cele mai multe ori, în special bărbații.  Proiectul Put On Your Gender Glasses aduce în discuție inegalitățile de gen, care pot lua diferite forme, dar și puterea de gen, care afectează pe toată lumea, atât în viața privată, cât și în cea publică. În acest sens, violența bazată pe gen este una dintre cele mai răspândite forme de abuz de drepturi ale omului și o încălcare a demnității umane oriunde în lume. Din păcate, acest lucru se întâmplă adesea în privat și nicio țară nu este imună la ea. Lucrătorii și liderii de tineret au un rol important în promovarea egalității de gen și în prevenirea violenței bazate pe gen. Cursul nostru de pregătire este rezultatul colaborării lucrătorilor de tineret din 13 țări UE și din vecinătate. Considerăm că lucrul cu genul este un domeniu de competență care poate și trebuie dezvoltat.

Participanți: Cursul de formare va avea loc în Tõstamaa, Estonia, în toamna anului 2017. Acesta va reuni 29 de lucrători și activiști pentru tineri din Armenia, Egipt, Estonia, Finlanda, Georgia, Germania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Turcia și Ucraina.

Rezultate obținute: În urma acestui curs de formare, participanții își vor dezvolta competența de gen. Aceștia vor înțelege mai profund efectele problematice ale rolurilor de gen definite rigid și vor putea aplica dimensiunea de gen în zona lor de tineret și în activitățile de tineret din comunitățile lor. Proiectul va contribui la schimbări pozitive în țările participante prin scăderea nivelului discriminării de gen și al violenței bazate pe gen.

 

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+