Cum reducem actele de violență în rândul tinerilor? Prin asigurarea unui context cât mai echilibrat în mediul din care provin. Dar pentru a cultiva acest context, e nevoie ca profesioniștii din educație să învețe cum să prevină actele de violență. Aceasta pentru că intervenția este tot timpul mult mai costisitoare decât prevenția și nu garantează cele mai bune rezultate. Peace with Me este un proiect cu și despre educație preventivă împotriva violenței în rândul tinerilor. Având experiența unor proiecte Erasmus+ anterioare, am lansat o inițiativă dedicată lucrătorilor de tineret din opt țări, utilizând o metodologie holistică. De fapt, proiectul își propune să le ofere participanților instrumente de lucru croite pe diverse stiluri de învățare: vizual, auditiv, experimental, kinestezic, intuitiv, spațial, interpersonal, muzical etc. Cu alte cuvinte, aducem participanților o paletă largă de metode gata să fie transferate în aproape orice tip de organizație de tineret. Având o experiență certificată în educația preventivă, am observat că atitudinea pro-activă aduce beneficii incomparabile față de cea reactivă. Diseminarea și multiplicarea experienței ne interesează cu precădere, deoarece vom lansa noi inițiative educaționale pentru lucrătorii de tineret din România și din Europa pe acest subiect.
Participanți: Inițiativa reunește 24 de lucrători de tineret din România, Italia, Turcia, Estonia, Letonia, Macedonia de Nord, Marea Britanie și Danemarca într-un curs de formare de 7 zile, sub îndrumarea echipei noastre. Cursul are o solidă componentă de transferabilitate a rezultatelor, sens în care vom lucra cu participanți care sunt implicați în mod activi în educație și servicii de suport pentru tineri.
Rezultate: Ne așteptăm ca fiecare organizație parteneră să își sporească capacitatea de înțelegere a educației preventive și să reducă incidența actelor de violență în grupurile cu care lucrează. Ca instrument de suport, echipa de implementare le pune la dispoziție metodologia dezvoltată și utilizată în cadrul cursului sub forma unui ghid de inițiere în acest domeniu. În definitiv, cel mai important rezultat este reprezentat de utilizarea pe termen lung a metodelor și introducerea educației preventive în practica fiecărui partener.
Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi
Finanțator: Programul Erasmus+