Prevention++

Prevention++ este o inițiativă care abordează o provocare majoră pentru comunitatea UE în general și în special pentru comunitățile vulnerabile: dependențele de substanțe. Proiectul este dezvoltat de trei organizații de tineret din România, Letonia, Estonia și vizează prevenirea adicțiilor în rândul tinerilor cu vârsta între 13 – 21 ani. Perioada de implementare a proiectului a fost de trei ani, anume Iulie 2019 – Iunie 2022. Subiectul este bine cunoscut, abordat în numeroase lucrări academice, dar puțin adresat în mediul educațional. Cum ar fi dacă prevenția ar deveni distractivă, introspectivă și non-tabu? Exact asta ne-am propus să facem, din postura de coordonatori ai acestui proiect, anume să aducem educația preventivă în cât mai multe organizații de tineret și școli din România, printr-un set de metode cât mai accesibile lucrătorilor de tineret și profesioniștilor în educație.

Dependențele sunt atât sursă cât și efect al excluziunii sociale, iar tinerii captivi în obiceiuri de consum nocive realizează abia în timp că urmează un tipar comportamental deja pregătit de industriile de alcool, tutun și alte substanțe ce pot dezvolta dependențe. Uneori e mult prea târziu. Prevention++ este un proiect despre formarea de atitudini sănătoase, nu este o inițiativă care promovează abstinența. Acceptarea, auto-cunoașterea, alfabetizarea emoțională și empatia sunt dimensiunile esențiale care stau la baza educației preventive, iar proiectul nostru își canalizează resursele exact în această direcție.

Participanți: Întinderea proiectului este de doi ani, fapt ce ne permite să lucrăm cu trei categorii de participanți. În primul rând, pregătim 40 de lucrători de tineret în trei cursuri de formare internaționale, aceștia fiind implicați în mod activ în toate etapele proiectului. Pe plan local, avem în vedere un număr de aproximativ 50 de lucrători de tineret care sunt inițiați în educația preventivă și care transferă acest concept în organizațiile lor. Al treilea grup este al beneficiarilor finali, anume peste 540 de tineri implicați în activități de testare a metodologiei de educație preventivă.

Rezultate: Ne propunem să dezvoltăm un manual de educație preventivă conținând 35 de metode de educație non-formală, cu adaptări pentru persoanele cu dizabilități, persoanele cu dificultăți de învățare și tinerii aflați în situație de analfabetism funcțional. Avem în vedere prevenția comportamentului adictiv față de produse cu nicotină, alcool și droguri ușoare. În fiecare țară participantă ne așteptăm să transferăm educația preventivă în cel puțin 10 organizații (ONG, școli, cluburi de tineret, lăcașe de cult, instituții publice etc.), oferind acces pe termen mediu și lung pentru cel puțin 1.000 de tineri în fiecare țară.

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+