Contextul proiectului Mask of Conflict a început prin finalizarea unui proiect anterior numit CONTEST, un GRUNDTVIG multilateral, care a reunit parteneri din mai multe țări europene în dezvoltarea de noi metodologii de lucru cu conflictele (prevenire, soluționare și transformare) și accesibilitatea acesteia la o scală cât mai largă. De aici, vine propunerea noastră de a implica noi organizații care lucrează cu tineret, prin exploatarea metodologiei Living Theatre și deschiderea unui spațiu pentru experimentarea acestuia și dezvoltarea competenței partenerilor în gestionarea conflictelor.
Participanți: 25 de participanți din Estonia, Serbia, Spania, Turcia, Armenia, Italia, Slovenia, România, Grecia și Irlanda.
Rezultate obținute: Timp de șapte zile, am avut parte de un parcurs educațional și terapeutic îndrăzneț și cu adevărat provocator pentru unii dintre participanți. Inițiat drept un curs de formare Erasmus+, evenimentul s-a consumat sub egida introspecției personale, cu accent pe stimularea polarităților emoționale. Îndrumați de doi traineri cu experiență semnificativă în terapia de tip Gestalt, utilizând tehnici de teatru existențial din repertoriul lui Stanislaski, fiecare persoană a beneficiat de un timp de reflecție îndeajuns de profund pentru a-și identifica sau confrunta părți mai mari sau mai mici din propria personalitate. Una dintre voluntarele noastre care a participat ne relatează modul în care a perceput această experiență: „Proiectul Mask of Conflict m-a pus față în față cu oameni de pretutindeni, dar cu toate acestea, diversitatea s-a regăsit în numărul națiunilor participante, și mai puțin în ceea ce privește modul de gândire și prezența unor convingeri diferite. Aspectul acesta este din ce in ce mai întâlnit, căutându-se relativizarea moralității si a principiilor, prin tentativa de a pune sub aceeași umbrelă ideologii si credințe chiar daca sunt diametral opuse, dar într-un nor al ignoranței acestea pot fi mascate ca fiind similare. A fost o provocare pentru mine și recunosc că mi-a fost greu să-mi exprim părerea contrarie, știind că poate fi una nepopulară.”
Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi
Finanțator: Programul Erasmus+