From West Wales to Eastern Europe

Luna iulie a adus un eveniment mult așteptat pentru asociația noastră, anume prima etapă a proiectului Erasmus+ “From West Wales to Eastern Europe”, un proiect dezvoltat în parteneriat cu Ceredigion Youth Justice and Prevention Service, din Țara Galilor. Timp de șase zile, 24 de tineri adolescenți galezi și români + șase lideri de grup au fost implicați într-un frumos schimb de tineri în comuna Roșia din județul Bihor, ultima zi a programului fiind dedicată explorării Municipiului Cluj-Napoca.  Programul a fost unul intens, cu multiple provocări pentru liderii de grup, dat fiind că interacțiunea dintre participanți a solicitat o adaptare permanentă a activităților. Descoperirea interculturală a fost punctul central al acestui schimb de tineri, pentru oaspeții galezi fiind o experiență total inedită, cu precădere datorită autenticității cazării din comuna Roșia.  În ceea ce privește grupul de tineri din România, experiența a fost dublată de faptul că provin din zone diferite ale țării, anume Bihor, Hunedoara, Arad, Mureș, București, Vrancea, Călărași, aceștia inițiind de la început relații de prietenie. Cazarea, un complex tradițional bine conservat, apusul de soare, pădurea și prelata de stele din aproape fiecare seară au contribuit din plin la o experiență de neuitat pentru acești tineri, cărora le mulțumim pentru implicarea activă în această activitate. Acest proiect și-a propus să ofere tinerilor defavorizați din zonele suburbane și rurale o experiență interculturală, în același timp îmbunătățindu-și stima de sine, încrederea și învățarea despre proiectele și politicile europene.

Participanți: 24 de participanți din România și Țara Galilor

Rezultate obținute: Cel mai bine, o să le ilustrăm cu câteva tutoriale:

Ana Maria: „Sincer, nu am nici o idee cum să încep! Aceste 6 zile au fost poate cele mai faine din toată viața mea! Am învățat să ies din zona mea de comfort și chiar să am mai mult încredere în puterile mele! Am învățat cât de diferiți sunt oamenii, dar în același timp cât de interesanți si iubitori sunt, am învățat să iert și să trec mai departe fără nici un resentiment, am mai învățat cât de important este să ai pe cineva în care să ai încredere. Locul in care am stat a fost de vis! Chiar dacă la început am crezut că nu o să fac față drumului dintre casa fetelor și cea a băieților, ultima oară aproape că am plâns!”

Cristina: „Nu am cuvinte să descriu cât de minunat a fost și cât de mult m-am descoperit pe mine însămi. Sunteți niște oameni super faini, fiecare în parte aveți ceva special. Suntem super diferiți, dar împreună am reușit să formăm una dintre cele mai frumoase echipe din care am luat parte și am creat împreună o armonie perfectă. De învățat, am învățat mult prea multe și mi-ar trebui ore întregi să le descriu pe toate… Dar un lucru esențial este acela că lucrul în echipă aduce cele mai bune roade, iar prietenia și înțelegerea celorlalți din jurul tău este cea mai importantă. Vă mulțumesc mult pentru fiecare clipă petrecută alături de voi… Sunteți minunați!”

 

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+