În prezent, excluderea socială a fost în centrul problemelor importante și poate fi definită ca fiind problema contemporană a tineretului. Excluderea socială este un dezavantaj social și retrogradare în limitele societății. Nu se referă la sărăcie și venituri mici, ci la unele dintre cauzele și consecințele lor mai largi. Strategia UE pentru tineret recunoaște relevanța muncii în rândul tinerilor pentru atenuarea efectelor excluziunii sociale în rândul tinerilor. Relația dintre munca în rândul tinerilor și incluziunea socială afectează, de asemenea, prioritățile stabilite prin Raportul UE pentru Tineret din 2012. Grupul de Tineret cu Schimbare Socială va organiza un schimb de tineri denumit „Lupta împotriva excluderii sociale” în cadrul programului Erasmus +, mobilitatea KA1 a persoanelor. Proiectul va avea loc în perioada 1-9 noiembrie 2016 în Nevșehir, Turcia. Scopul principal al schimbului de tineri este acela de a crește cunoștințele, abilitățile și atitudinile tinerilor cu privire la excluderea socială și să îi ajute să implice lupta împotriva excluziunii sociale.
Participanți: Grupul nostru țintă sunt tinerii care au peste 18 ani și care sunt interesați de problemele de excludere socială. La schimbul de tineri vor participa 38 de tineri din Marea Britanie, România, Slovacia, Bosnia-Herțegovina, Azerbaidjan și Turcia.
Rezultate obținute: În acest sens, un testimonial al unei participante este destul de concluziv:
„În săptămâna 3-11 Decembrie am avut parte de o experiență minunată alături de tineri din alte 5 țări (Turcia, Azerbaijan, Slovacia, Bosnia & Hertegovina și UK) în cadrul proiectului “Fight against Social Exclusion”, sub egida programului Erasmus+ promovat de Comisia Europeană. Pe parcursul acestei săptămâni, localitatea Urgup (situată în regiunea Cappadoccia) – Turcia a fost gazda unei experiențe în care ne-am cunoscut, ne-am jucat, ne-am distrat mult și am învățat și mai mult.
Am învățat despre ce înseamnă excluziunea socială, care e situația imigranților și refugiaților în fiecare dintre țările implicate, aspecte legate de șomajul în rândul tinerilor, etc. Mai mult decât atât, am încercat să găsim soluții prin care să ajutăm oamenii care fac parte din categoriile menționate. A fost o săptămână plină, ne-am prezentat țările, am aflat despre culturile, religiile și credințele celorlalți, am unit moduri diferite de gândire în călătoria noastră către un scop comun. Am lucrat împreună pe durata acestui proiect, punându-ne cunoștințele la contribuție pentru a rezolva puzzle-urile fiecărui proiect/prezentări în parte.
Din această experiență am câștigat mai mult decât ne-am imaginat: cunoștințe noi legate atât de alte culturi cât și legate de subiectul care ne-a adus împreună, am plecat de acolo cu multă speranță, cu spiritul că putem face ceva pentru incluziune socială, pentru oameni care poartă titulaturile de refugiați sau imigranți și am plecat de acolo cu 20 și ceva de prieteni noi și frumoși.”
Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi
Finanțator: Programul Erasmus+







