EU – To be or not to be

Proiectul a abordat problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment – BREXIT și, ulterior, răspândirea xenofobiei și a naționalismului, a crizei de refugiați, a cetățenilor minoritari și a radicalizării tinerilor din medii minoritare, discutând și cum funcționează instituțiile UE pe mai multe subiecte diferite. Tinerii au avut multe dezbateri și discuții pe temele menționate mai sus, au putut să viziteze și să discute despre diferite instituții ale UE și să înțeleagă cum funcționează acestea, să vorbească cu politicienii despre viitorul UE și se adreseze provocările cu care ne confruntăm în acest moment. De asemenea, ei au discutat cu cetățenii locali despre propriile țări, dar și despre UE în sine, au avut multe sesiuni de reflecție, urmate de discuții, de diferite tipuri de ateliere de educație nonformală.

Participanți: EU – To be or not to be a fost un schimb multinațional de tineret, cu 40 de tineri și lideri de grup din 7 țări diferite ale UE (Germania, Olanda, Italia, România, Grecia, Ungaria și Republica Cehă), din care 30% au fost tineri cu puține oportunități. Proiectul a avut loc la Syke, în perioada 12-21 iunie 2017.

Rezultate obținute: Cu acest proiect, am atins mai multe obiective: tinerii au aflat mult mai multe despre Uniunea Europeană, au acceptat diferențele dintre culturile și naționalitățile lor, au înțeles ce se află în spatele birocrației și a modului de funcționare al Uniunii Europene, au deschis subiecte și au vorbit sincer despre toate provocările pe care le are Uniunea, concentrându-se pe soluții, s-au angajat în dezbateri și discuții semnificative, având opinii cu adevărat semnificative, păstrând respectul și înțelegerea reciprocă. Prin acest proiect, am transmis un mesaj politicienilor, societăților, dar, mai ales, tinerilor din Europa: că ne vedem viitorul împreună, că dorim să facem parte din familia europeană și în loc să răspândim frica și xenofobia în ceea ce privește provocările cu care UE se confruntă în acest moment, să se concentreze pe găsirea de soluții pentru aceste provocări și să privească împreună un viitor mult mai luminos.

 

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+