DARE – Discover Addictions’ Roots through Education

Un proiect tare drag nouă și care a readus în prim-plan educația preventivă față de adicții drept un ingredient de bază în construirea de relații sănătoase în rândul tinerilor. DARE este o inițiativă de tip follow-up, un proiect cu trei faze implementate în România și în țările partenere, anume Turcia, Letonia, Armenia, Bosnia și Herțegovina. Scris în anul 2020 și finalizat în anul 2022, DARE a avut parte de un succes remarcabil în rândul participanților, tineri și lucrători de tineret, etapele de implementare fiind consistente și cu un grad ridicat de transferabilitate.

1. Prima etapă a constat într-un curs de formare pentru 18 lucrători de tineret, eveniment în care am parcurs atât noțiuni teoretice, cât și instrumente non-formale de lucru cu adolescenți și adulți tineri în domeniul prevenției față de adicții. Timp de șapte zile în luna Iunie, în județul Bihor, am explorat atât din perspectivă personală, cât și ca lucrători de tineret fațetele muncii de prevenție până la stadiul în care participanții au devenit capabili să livreze propriile activități pe acest subiect. Ceea ce au și făcut.

2. La scurt timp după cursul de formare, lucrătorii de tineret au desfășurat activități locale de testare a metodelor, avându-i drept participanți pe tinerii cu care lucrează în mod constant. Dat fiind că, în prima etapă a proiectului am oferit o largă varietate de metode, lucrătorii de tineret au reușit să implice și tineri vulnerabili pe plan local, în grupuri mixte, atât din mediul urban, cât și din rural. O recompensă pentru unii acești tineri a fost participarea la cea de-a treia etapă a proiectului, anume un schimb de tineri organizat în România, în luna August.

3. A treia etapă, anume schimbul de tineri, a fost un veritabil prilej de explorare culturală pentru cei 24 de tineri și 7 lideri de grup, dar și de învățare detaliată a ce înseamnă educația preventivă față de adicții. Am avut parte de un grup mixt ca vârstă, cu participanți între 14 și 27 de ani, dinamica și ritmul activităților fiind foarte bune. Timp de șapte zile, participanții au parcurs metodele pregătite pentru ei, dar au și avut la dispoziție oportunitatea de a crea propriile sesiuni de lucru și campanii pe care le-au testat între ei. O parte dintre acestea au fost duse ca suvenir pentru tinerii lor colegi lor de acasă, desigur, cu intenția de a promova o atitudine cât mai sănătoasă față de adicții. 

Imaginile de mai jos ilustrează diversitatea activităților de care au avut parte toți cei implicați în acest proiect, de la activități de echipă și de cunoaștere, la studii de caz și explorarea mediului înconjurător. Un carnaval de educație și distracție am avut în acest proiect, o inițiativă care a dat roade inclusiv prin noi parteneriate și proiecte Erasmus+. Ne bucurăm ca am avut susținerea unor parteneri profesioniști care au prioritizat selecția participanților. Pentru noi, educația preventivă rămâne un subiect central și care va crește odată cu noi proiecte și activități locale.