Let’s Outdoor

Let’s Outdoor este un proiect Erasmus+ inițiat înainte de pandemie și finalizat (să zicem) după ce efectele acesteia s-au mai domolit, anume în vara anului 2022. Proiectul a fost lansat ca o inițiativă de tineret care promovează activitatea fizică și conceptul de ”outdoor learning”, o temă care s-a dovedit a fi de foarte mare actualitate în perioada pandemiei. Obiectivul general al proiectului a fost prevenirea sedentarismului în rândul tinerilor, iar principala activitate pe care am derulat-o a fost un schimb de tineri în luna Iulie. 

Timp de șapte zile petrecute în județul Bihor, am avut parte de o experiență plină de provocări alături de 23 de tineri din România, Macedonia, Estonia, Letonia și Slovenia. Am fost coordonatorii acestui proiect, schimbul de tineri fiind precedat de o vizită de pregătire în luna Iunie. Am căutat să oferim un echilibru între activitățile de grup, dedicate tuturor participanților simultan, și cele organizate în jurul unor proiecte de echipă: cartografierea unei secțiuni de din pădurea alăturată, organizarea unui traseu de tip „treasure hunt” pentru tinerii din comunitatea locală și din Oradea, dar și un spațiu dedicat exercițiilor fizice construit în aer liber. 

Am încercat să oferim participanților o experiență alternativă, diferită și prin care au realizat că sportul și mișcarea pot fi accesate mult mai ușor decât pare, odată ce unele idei îndrăznețe sunt transpuse în planuri concrete. O bună parte din experiența acestui proiect a chestionat capacitatea de a lucra foarte eficient în echipă, iar pentru unii dintre participanți, Let’s Outdoor a fost o experiență plină de învățături. Am avut parte de provocări logistice multiple, caniculă și multe, multe stele în fiecare noapte, iar finalul schimbului de tineri a fost unul încântător, dat fiind că am reușit să organizăm o zi dedicată tinerilor din comună și din Oradea. Concluzia proiectului este destul de simplă: ”outdoor learning” de la tineri pentru tineri se poate de îndată ce ne punem în mișcare motivația, creativitatea și piciorușele.