STANDARD PROTOCOL PROCEDURE

Proiect evaluat ca fiind EXEMPLU DE BUNE PRACTICI!

În ultima perioadă, am abordat progresiv problematica tinerilor excluși din activitățile sociale și economice normale. Cel mai la îndemână ne este să observăm excluderea tinerilor cu dizabilități, poate dintr-un instinct de conservare, dat fiind că noi ne considerăm normali. De fapt, acest normal înseamnă non-disabled, iar pentru cei disabled, normal înseamnă non non-disabled, nu neapărat normal. Normal înseamnă normal, indiferent de dizabilitate. Standard Protocol Procedure a fost și rămâne un proiect ce prevede implementarea a două activități principale (curs de formare și seminar de evaluare) și o parte practică în cadrul propriei organizații, care a adus împreună 16 lucrători de tineret, lideri și formatori, majoritatea fiind persoane cu dizabilități, din ONG-uri și asociații implicate în activitatea de tineret și proiecte Erasmus +. Acolo, în cadrul mobilităților, am învățat împreună practici comune de care trebuie să ținem cont în proiectarea activităților pentru a avea o abordare „accesibilă / incluzivă pentru toți”. Pentru noi, a fost una dintre cele mai inedite experiențe de comunicare în context nonformal. Tot ceea ce cunoaștem despre metodele nonformale se aplică parțial în acest mediu, totul trebuie adaptat, așadar am învățat să fim incluzivi doar printr-o experimentare profundă a comunicării cu aceste persoane. Experiența a fost una deosebită, plină de provocări și noutăți pentru organizația noastră. Am avut parte de contribuțiile unui număr mare de experți în adaptarea instrumentelor de educație non-formală, făcându-ne să înțelegem că includerea tinerilor cu dizabilități nu presupune altceva decât gândire creativă și voință. La tot procesul de învățare, a contribuit masiv experiența participanților care deja lucrează cu tineri cu dizabilități, entuziasmul acestora fiind o veritabilă sursă de inspirație. După câteva zile de training, adaptarea și creativitatea în comunicare devin aproape naturale: îmbinăm limbajul semnelor ori sunetele cu activități ce nu necesită deplasare.  So … start being inclusive!

Participanți: 16 lucrători de tineret, lideri și formatori, majoritatea fiind persoane cu dizabilități, din ONG-uri și asociații din Austria, Turcia și România.

Rezultate obținute: Impactul proiectului se răsfrânge asupra tuturor partenerilor și participanților, prin aceste mobilități fiind dobândite abilități practice și cunoștințe despre problemele de accesibilitate în activitățile principale de învățare nonformală. Dezvoltarea comunicării cu persoanele cu dizabilități în aceste activități, îmbunătățirea activității participanților în domeniul tineretului prin rețelele create, posibile sisteme de sprijin, parteneriate suplimentare, idei de proiect accesibile etc., toate acestea vor fi transferate în domeniul tinerilor pentru a implementa o muncă mai incluzivă cu persoanele cu dizabilități. De asemenea, proiectul va dezvolta atitudini interculturale și sociale și va stimula participanții să devină o parte mai activă a Europei de astăzi și de mâine. Proiectul va garanta că activitățile viitoare sunt planificate să fie incluzive / accesibile. Prin a face accesibile proiectele și activitățile noastre, suntem cu un pas mai aproape de antidiscriminare și incluziune.

 

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+