Empatia, un percorso verso la tolleranza e la comprensione

Proiectul și-a propus să ajute, printr-un curs de educație nonformală, educatorii și formatorii din sectorul tineretului să dezvolte competențe care sunt de cele mai multe ori neglijate din cauza relației dintre tineret și noile tehnologii. Această relație poate crește izolarea socială a oamenilor care ar putea să-și piardă contactul cu realitatea. De fapt, ea creează un lanț de evenimente care împing indivizii să caute confort, amuzament, distragere și ușurare pe web, lăsând la o parte problemele reale, care nu sunt rezolvate și vor apărea din nou într-o perioadă scurtă. Căutarea empatiei este o abilitate care ajută la înțelegerea și identificarea unuia cu celălalt. Este esențial să nu pierdem latura umană care ne caracterizează intrinsec. Tocmai din acest motiv, am vrut să lucrăm în această direcție: empatie, o abilitate socială cu relevanță fundamentală, care reprezintă unul dintre instrumentele de bază pentru o comunicare interpersonală, eficientă și plăcută.

Participanți: Proiectul a găzduit 25 de participanți aparținând a șapte organizații, pentru o perioadă de 5 zile, în Treviso, Italia.

Rezultate obținute: Empathy: a path towards tolerance and understanding, o experiență de învățare, nu neapărat educațională, ci de (re)descoperire a unor instincte ce țin de latura frumos-emoțională a noastră. Chiar dacă programul nu a fost unul foarte încărcat, am reușit să facem o călătorie de autocunoaștere.  Una dintre voluntarele noastre ne prezintă gândurile survenite la scurt timp după încheierea experienței. „Un singur cuvânt: Wow! 5 zile frumoase, pline de oameni inspirați și de activități extrem de utile. Săptămâna petrecută la Treviso mi-a deschis într-adevăr ochii cu privire la schimbările mari pe care empatia le aduce celor din jur și m-a ajutat să înțeleg puterea acestui mic pas pe care îl putem face fiecare dintre noi pentru a face lumea un loc mai bun. Sunt fericită că am întâlnit oameni extraordinari, am învățat de la toți și sunt recunoscătoare că am făcut parte din această experiență minunată.”

 

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+