Explore Your Potential, un proiect despre reintegrare socială

Suntem bucuroși să anunțăm încheierea cu succes a proiectului nostru „Explore Your Potential”! Lansată în ianuarie 2022 drept un proiect de tip Erasmus+ KA2, această călătorie de 28 de luni în educația non-formală a luat sfârșit, obținând rezultate frumoase. Ne face plăcere să le împărtășim cu voi!

Proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Valsts probacijas dienests (Serviciul de Probațiune/ SPS) din Letonia și Red Europea los Joevenes Importan Ahora (YOMN) din Spania. Proiectul, cu numărul de referință 2021-1-RO01-KA220-YOU-000030527, are ca scop sprijinirea unei rețele de lucrători de tineret motivați să promoveze o mai bună înțelegere a trăsăturilor și nevoilor grupurilor de foști deținuți, clienți de probațiune și tineri expuși riscului de exluziune socială.

Ne propunem să dezvoltăm în rândul acestora o atitudine preventivă față de comportamentul violent și care provoacă dependență, abordând conceptul de experiență adversă în copilărie (ACE).

Scopul abordării acestor concepte este de a identifica rădăcinile comportamentului deviant prin concentrarea asupra evenimentelor traumatice din copilărie și adresarea lor prin educație non-formală. Lucrătorii de tineret din cadrul proiectului au explorat două direcții majore: (1) violența și (2) consumul de substanțe, urmărind  efectelor celor două care conduc la dezvoltarea de relații nesănătoase în mediul din jur.

Metodologia atinge trei dimensiuni ale procesului de învățare: cunoștințe, experiență și practică, evaluare reflexivă. Principalele activități ale proiectului:

Cea mai semnificativă realizare a proiectului este dezvoltarea Manualului ReExploration, un material dedicat profesioniștilor care lucrează cu tinerii expuși riscului de excludere socială și de comitere a infracțiunilor. Acest manual își propune să sprijine lucrătorii de tineret, specialiștii de probațiune și alți profesioniști în reducerea ratelor de recidivă în rândul tinerilor. Manualul este disponibil în patru limbi: română, engleză, letonă și spaniolă și propune un număr de 35 de metode educaționale non-formale gata de utilizat, testate, concepute atât pentru lucrul individual, cât și pentru grupuri.

Am organizat două cursuri de formare cuprinzătoare în România și Spania, încurajând o rețea de 35 de lucrători de tineret care apreciază importanța educației preventive și sunt permanent interesați de a lucra cu tineri care au avut condamnări penale, cu clienți de probațiune sau cu tineri aflați în situații de risc. Am testat metodele la nivel local în două etap, în toate cele trei țări, cu sute de tineri.

Proiectul este conceput pentru lucrătorii de tineret, voluntari sau personalul organizațiilor partenere, profesioniști care intenționează să dezvolte o carieră pe termen lung în munca de reintegrare socială a tinerilor.

Vă mulțumim pentru interes! Ești gata să faci diferența?