Explore Your Potential, un proiect despre reintegrare socială

Explore Your Potential este un nou proiect al nostru, inițiat în anul 2022 sub acțiunea-cheie 2 din cadrul programului Erasmus+, în parteneriat cu Valsts probacijas dienests (Serviciul de Probațiune/ SPS) din Letonia și RED EUROPEA LOS JOVENES IMPORTAN AHORA (YOMN) din Spania, care are ca scop sprijinirea unei rețele de lucrători de tineret motivați să promoveze o mai bună înțelegere a trăsăturilor și nevoilor grupurilor de foști deținuți și clienți de probațiune și să inoculeze o atitudine preventivă față de comportamentul violent și care provoacă dependență, abordând conceptul de experiență adversă în copilărie (ACE).

Scopul abordării acestor metode este de a găsi rădăcinile comportamentului deviant prin concentrarea asupra evenimentelor traumatice din copilărie. Lucrătorii de tineret vor lucra sub două mari paliere: (1) violența și (2) consumul de substanțe, urmărind  efectelor celor două care conduc la dezvoltarea de relații nesănătoase în mediul din jur.

Metodologia atinge trei dimensiuni ale procesului de învățare: cunoștințe, experiență și practică, evaluare reflexivă. Proiectul cuprinde două mari dimensiuni:

Două cursuri de formare, unde vom acorda prioritate educației pentru tineret, cu o caracteristică puternică de incluziune socială a tinerilor cu risc de recidivă. Dorim să abordăm „incluziunea socială” prin abordarea conceptului de relații nesănătoase, așa cum este prezentat în descrierea de mai sus. Scopul principal al acestor cursuri de formare este de a dota participanții cu un set de competențe și metode adaptate nevoilor lor profesionale, astfel încât aceștia să poată accelera într-o manieră eficientă reintegrarea persoanelor vizate de acest proiect, respectiv tinerii cu risc ridicat de recidivă.

O metodologie de lucru care să cuprindă cel puțin 30 de metode dezvoltate de parteneri, împreună cu liniile directoare privind transferabilitatea în organizațiile lucrătorilor de tineret, cu accent pe incluziunea socială a tinerilor.

Proiectul este conceput pentru lucrătorii de tineret, voluntari sau personalul organizațiilor partenere, profesioniști care intenționează să dezvolte o carieră pe termen lung în organizație, cu accent pe munca de reintegrare.

Vă ținem la curent cu privire la modul în care va decurge proiectul!