”Taking prevention to the next level” – TC2. Curs de formare dedicat lucrătorilor de tineret

După multe discuții, dezbateri, investigații și alte asemenea, partenerii din cadrul proiectului KA2 Prevention++ au hotărât să ducă noțiunile de învățare despre prevenția adicțiilor într-o altă dimensiune: în învățarea online. Așadar, împreună cei doi parteneri din Estonia și Letonia, ne-am petrecut câteva zile-n șir pentru a pune la punct toate detaliile unei experiențe de învățare online ce s-a întins pe parcursul a două săptămâni, într-un training dedicat lucrătorilor de tineret ce a avut loc în perioada 16-25 aprilie 2021.

Cercul nostru virtual a adoptat o versiune digitală a educației nonformale ca urmare a imposibilității de a face trainingul online din cauza pandemiei. Totodată, a existat și un stimulent pozitiv, întrucât unii membri ai echipei de implementare au participat în cursurile de formare dedicate digitalizării realizate de ANPCDEFP și MTS, astfel încât doza de curaj a crescut destul de mult, mai ales când au cunoscut atâtea taine nebănuite ale instrumentelor digitale și ale facilitării online. În sensul cel mai bun cu putință! Desigur, emoțiile primei mobilități online Erasmus+ au fost depășite destul de repede, de îndată ce s-a intrat în pâine!

Cursul de formare numit ”Taking prevention to the next level” din cadrul proiectului ”Prevention++”, a avut participanți din România, Letonia și Estonia. Fiecare zi a cursului a fost extraordinar de dinamică, participanții (re)explorând succint noțiunea de educație preventivă, observând rolul lucrătorului de tineret în prevenție, trecând în revistă o serie de metode noi proiectate pentru mediul online și culegând motivația de a rămâne angrenați în acest proiect pe o perioadă lungă. În cadrul cursului, am testat aproximativ 15 metode noi de educație preventivă, gândite și regândite special pentru acest curs. Un singur exemplu o să vă dea de gândit: o integramă despre efectele abuzului de substanțe adictive, urmată de o simulare de interviu online cu un adolescent care prezintă o tendință adictivă.

 

16 – 25 aprilie… vremuri frumoase! Iar feedbackul venit din partea participanților ne arată, încă o dată, că educația digitală are niște corzi nebănuit de utile în procesul de învățare!

 

Short reminder: Prevention ++ este un proiect dezvoltat de IPTA România, MARTA Center Letonia și Watergratt Estonia, inițiat în iulie 2019 și programat să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Proiectul vizează promovarea educației preventive împotriva dependențelor prin NFL, cu două rezultate principale. Primul constă în dotarea unei rețele funcționale de lucrători de tineret cu competențe și metode privind educația preventivă în țările partenere, iar al doilea rezultat constă în livrarea unui manual de educație preventivă care conține aprox. 40 de metode potrivite atât pentru facilitarea offline, cât și online.