DON’T BE SHADOW LEARN YOUR RIGHT

Proiectul Don’t be Shadow, Learn Your Right a abordat tematica educației pentru drepturile omului, iar Antalya ne-a fost gazdă, timp de cinci zile, participanții fiind implicați într-un program consistent din punct de vedere conceptual și metodologic. Dat fiind că aceștia erau lucrători implicați în mod activ în munca de tineret, provocările au fost majore pentru echipa de facilitatori, iar ritmul intens. Metodologia utilizată a stimulat creativitatea și introspecția emoțională, a explorat capacitatea de empatizare și oferire de suport, a sondat cunoștințele teoretice cu privire la drepturile omului și alte subiecte adiacente.  De ce drepturile omului și cum să lucrăm cu acest subiect? Ce impact are munca fiecăruia în acest domeniu? Cine sunt eu să le spun altora de să întreprindă sau nu o acțiune? Toate au fost întrebări care au survolat spațiul ideologic din cele cinci zile de program. O activitate aparte a fost livrată în ultima zi de program, participanții explorând în mod practic cum funcționează unele principii de comunicare și manipulare a discursului public cu scopul de a încălca drepturile omului. Pe tot parcursul procesului, echipa de facilitatori a oferit suport pentru descoperirea unor noi oportunități profesionale sau de îmbunătățire a activităților pe care participanții le derulează în comunitățile din care provin. În ansamblu, experiența a fost una din care toți cei implicați au extras multiple învățături. Provocări multiple, exigența grupului fiind un stimulent excepțional pentru calitatea întregului program.

Participanți: Țările partenere ale proiectului au fost Italia, România, Lituania, Spania, Estonia, Marea Britanie, Slovenia, Olanda și Turcia. Au participat 31 de tineri din 9 țări diferite.

Rezultate obținute: Scopul principal al proiectului a fost de a crește cunoștințele, abilitățile și atitudinile lucrătorilor tineri cu privire la drepturile omului. A fost o oportunitate excelentă de a spori schimbul, parteneriatul și cooperarea. Ne-am propus să avem diferite tipuri de parteneri în acest proiect, din experiențe și medii diferite din țările UE. Diversitatea grupului a fost folosită și în instrumentul de instruire.

 

Partener: Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi

Finanțator: Programul Erasmus+